Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Herkenningskaart schildpadden

  •  
23-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
909 keer bekeken
  •  
roodwangschildpad_FrancinaD_240310.jpg
In Nederland komen van nature geen zoetwaterschildpadden voor. Exotische zoetwaterschildpadden worden als huisdier gehouden. Sinds 1989 zijn er 52 miljoen roodwangschildpadden geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten en sindsdien treffen we deze en andere soorten veel aan in de Nederlandse wateren. Met name in en rond stedelijke gebieden zijn ze te vinden.
Herkenningskaart
In de Nederlandse wateren worden zes soorten schildpadden met enige regelmaat waargenomen, namelijk de roodwang-, geelwang-, geelbuik- en zaagrugschildpad. Andere soorten als de Europese moerasschildpad en de bijtschildpad zijn zeldzaam. Zoals de naam doet vermoeden is deze laatste soort zelfs gevaarlijk.
Voortbestaan
Ons klimaat is te koud voor succesvolle voortplanting, maar sommige dieren kunnen zich jarenlang handhaven. De klimaatverandering zou ervoor kunnen zorgen dat ze zich nog meer thuis gaan voelen in Nederland. De meeste soorten zonnen graag, waarbij ze vaak op hout en stenen liggen. Ze zijn zeer alert en duiken bij verstoring snel onder water.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.