Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Herrie om de pulskorvisserij

  •  
27-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Sumwing kotter

© Rob Buiter

Sinds een jaar of acht varen Nederlandse kotters niet meer met een sleepnet met zware kettingen, maar met een zogeheten ‘pulswing’, die vissen met elektrische schokjes in het net werkt. Officieel is de pulswing in Europa verboden, maar Nederland heeft een onderzoeksvergunning gekregen om er toch mee te mogen vissen.

Te veel vergunningen

Landen als Frankrijk en België klagen nu dat Nederland wel heel scheutig is geweest met die onderzoeksvergunningen; er zijn er ongeveer tachtig uitgegeven. Dat is veel meer dan voor het onderzoek nodig is. Ondertussen voelen de andere Europese vissers wel de concurrentie, want de Nederlanders kunnen nu met veel minder brandstof net zo veel, of zelfs meer vis vangen. 

Is de pulskorvisserij beter?

Europa beslist binnenkort of die vergunning wordt verlengd of niet. Bij die gelegenheid vraagt een brede coalitie van natuurorganisaties, waaronder de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging NEV (een vereniging voor haaien en roggenonderzoek), Stichting De Noordzee en Greenpeace om meer werk te maken van het beloofde onderzoek. Is de pulswing inderdaad zoveel beter voor dier en milieu als iedereen denkt?
De BBC maakte eerder een reportage over de pulswing , waarin de bezorgdheid van onze buurlanden over deze efficiënte Nederlandse vistechniek duidelijk doorklinkt 
Adrian Rijnsdorp en Irene Kingma

© Rob Buiter

Foto: Irene Kingma van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en Adriaan Rijnsdorp van Wageningen Marine Research aan de kade bij de visafslag van IJmuiden. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.