Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het dieet van de klauwier

  •  
26-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
GRAUWE_KLAUWIER_MD_frame_4009
Het gaat niet goed met de grauwe klauwier, de vogel met het Zorro-maskertje. Onderzoek naar zijn menu moet duidelijk maken of daar een oorzaak ligt voor de terugloop.
De grauwe klauwier is een zeldzaamheid in ons land. Een van de weinige plekken waar hij voorkomt is het Drentse natuurgebied Bargerveen. Stichting Bargerveen doet al sinds 1991 onderzoek naar deze zangvogel. Sterker nog, met de grauwe klauwier is het allemaal begonnen voor dit ecologische onderzoeksbureau. Terwijl in de rest van het noordwesten van Europa de grauwe klauwier sterk achteruitging, nam hij in het Bargerveen juist toe. Dit was de reden dat een aantal biologen destijds de Stichting Bargerveen oprichtte. Het Drentse natuurgebied is nu een van de belangrijkste broedplaatsen van deze vogel, maar hij gaat wel weer in aantal achteruit.

Broedsucces

Grauwe klauwieren voeren hun jongen grote insecten, zoals kevers, bijen en sprinkhanen. Deze prooidieren zijn essentieel om de jongen groot te brengen. Maar zijn die er wel genoeg? Marijn Nijssen en Marten Geertsma van stichting Bargerveen onderzoeken het, en daarbij gebruiken ze voor ’t eerst ook cameravallen. Ook brengen zij het broedsucces in kaart. Er wordt vastgelegd hoeveel jongen de vogels krijgen en of de kuikens worden opgegeten door predatoren zoals de wezel.

Meer over:

grauwe klauwier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.