NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Het dwarse vogelboek van Siegfried Woldhek

  Siegfried-Woldhek-(c)-Esther-Kokmeijer
  Siegfried-Woldhek - Fotograaf Esther-Kokmeijer

  Als je het over angsthazen hebt, of showpikken, of vechtersbazen dan zal je het daarmee waarschijnlijk niet hebben over vogels. Tekenaar Siegfried Woldhek wel. In zijn nieuwste (foto)boek deelt hij de vogels in op karakter. En dat doet hij met een dikke knipoog. Zo klonten angsthaas vogels graag bijeen, ‘net als motorrijders durven ze niet alleen op pad’.

  Maandag verschijnt zijn opmerkelijke nieuwe boek, met daarin zijn mooiste vogelfoto’s, die hij in Nederland en op zijn vele reizen maakte. Ze zijn voorzien van Woldheks ironische commentaar.

  Siegfried Woldhek, ooit nog directeur van Vogelbescherming Nederland, beschrijft hoe hij de laatste jaren het karakter van het vogelen heeft zien veranderen: ‘de moderne vogelaar springt in de auto om een zeldzame soort te scoren. Met een enorme telescoop voor de neus, een camera om de schouder en een verrekijker om de nek staat hij in het veld, meestal met vele andere vogelspotters. Zodra er een vinkje bij de naam kan worden gezet, gaat de wedstrijd weer door, op naar de volgende soort’. Terwijl, stelt hij, wat is er mooier dan al je zintuigen open te zetten, je te verwonderen over de kleuren, geluiden en gedragingen die je dan beleeft.

  Boekgegevens:

  Titel: Het dwarse vogelboek
  Auteur: Siegfried Woldhek
  Uitgeverij: Podium
  Verschijnt maandag 1 april

  Kijk het gesprek terug:

  Zie je geen filmpje? Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio