Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het gaat goed met de kempense heidelibel

  •  
25-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kempense heidelibel

© Kempense heidelibel, fotograaf: petermeer

De zeldzame kempense heidelibel was tot 2013 alleen maar te zien in Kempen Noord-Brabant. De afgelopen jaren is het leefgebied van de soort uitgebreid. De soort is nu onder andere te zien bij Amersfoort en in de Noordoostpolder.

Leefgebied kempense heidelibel

De kempense heidelibel plant zich voort in wateren die in de winter droogvallen. Wanneer het waterpeil in het voorjaar weer stijgt, komen de eitjes uit en hebben de larven geen last van concurrenten. In de Weerribben zijn zulke wateren aanwezig. Deze wateren zijn ontstaan doordat riettelers de rietvelden zelf bevloeien en het waterpijl management van de Waterschappen. In de zomer hanteren zij een hoog waterpeil en in het najaar verlagen zij dit waterpeil weer zodat het rietland droog valt en het riet gemaaid kan worden.  

Natuurontwikkeling werpt vruchten af

Ook in natuurgebied De Schammer bij Amersfoort is een kleine populatie kempense heidelibellen aanwezig. Er zijn hier in 2016 en 2017 tientallen libellen waargenomen. In de Noordoostpolder heeft de soort zich ook gevestigd en is voortplanting waargenomen. Al dit nieuwe terrein voor de kempense heidelibel laat zien dat de natuurontwikkeling zijn vruchten afwerpt. Nu is het van belang om dit nieuwe leefgebied te beheren. 
Bron: Nature Today , De Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.