Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Het hele jaar door muskusratten bestrijden is het effectiefst’

  •  
28-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
Muskusrat zwemt

© Fotograaf PascalH

Kan de bestrijding van muskusratten gerichter, goedkoper en met minder dierenleed? Dat was de vraag achter de Veldproef Muskusratten, een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de noodzaak en de effectiviteit van het muskusrattenbeheer. Dit onderzoek, dat in 2013 is gestart, duurde drie jaar. Vervolgens volgde een periode waarin de gegevens werden geanalyseerd.  

Bestrijding hele jaar door effectiefst

In het onderzoek zijn drie vormen van bestrijding uitgetest in verschillende gebieden in Nederland: jaarrondbestrijding, seizoensbestrijding en objectbescherming. Bij objectbescherming wordt enkel bestreden rond objecten als dijken, gemalen en sluizen. Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat bestrijding het hele jaar door het meest effectief is om de populatie klein te houden.

Langetermijnvisie

“Door deze studie hebben we een goed model gekregen waardoor we nauwkeuriger voorspellingen kunnen doen over hoe populaties zich ontwikkelen. Ook de hoeveelheid muskusratten in de omgeving speelt een belangrijke rol. Als daar veel muskusratten zitten, zijn ze binnen de kortste keren weer terug,” aldus Patrick Poelmann, voorzitter van de bestuurlijke waterschapscommissie muskus- en beverratten. “De uitkomsten van de Veldproef worden meegenomen bij het opstellen van de langetermijnvisie voor het muskusrattenbeheer”, gaat Poelmann verder. Een aanbeveling uit het onderzoek is om de capaciteit van muskusrattenbestrijding niet te snel af te bouwen en om volledige verwijdering van de muskusratten tot de landgrens te overwegen.
Het onderzoek werd begeleid door een consortium onder leiding van ecologisch adviesbureau A&W, in opdracht van de waterschappen en de Unie van Waterschappen. Overige deelnemers in het consortium waren de WUR, UvA en de Zoogdiervereniging. Waterschappen zorgen voor veilige dijken en kades om overstromingen te voorkomen. Onderdeel van die taak is het bestrijden van muskusratten die door het graven van gangen en holen schade aan de dijken kunnen veroorzaken.
Ruim 75 jaar na de eerste vestiging van de muskusrat in Nederland, zijn ongeveer 400 bestrijders jaarrond actief om de aantallen van deze soort onder controle te houden. De belangrijkste reden daarvoor is het voorkómen van schade aan kaden en oevers. Vraatschade van muskusratten aan gewas is gering en onbetekenend in verhouding tot vraatschade door andere diersoorten.
Bron:: Unie van Waterschappen

Meer over:

muskusrat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.