NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Broedende visarend in de Biesbosch

  visarend
  Beeld: Vroege Vogels TV

  Naast de zeearend is ook de visarend een frequente bezoeker van de Biesbosch. En sinds 2016 broedt er zelfs een visarend in dit gebied. Toch is het elk jaar weer spannend of de visarend weer tot broeden komt. Dit jaar lijkt het erop dat er visarend-kuikens gaan komen.

  Biddend

  Visarenden zijn een stuk kleiner dan de zeearenden, maar nog steeds erg indrukwekkend. Ze ‘bidden’ met vleugelslagen en duiken vanaf hoog in de lucht met hun poten vooruit in het water om een vis te vangen. De Biesbosch is door de schaalvergroting, en de ondiepe, visrijke natuurgebieden als de Noordwaard erg in trek bij deze roofvogels.

  Overzichtelijk nest

  Visarenden maken hun nesten graag in dode bomen, of in hoge masten. Daar is het veilig en overzichtelijk. Net als eerdere jaren heeft de visarend een nest gebouwd in een hoge elektriciteitsmast. Een nest betekent niet automatisch een broedgeval.

  Maar de visarenden hebben gepaard, en samen met boswachter Thomas van der Es zien we het vrouwtje diep in het nest liggen en het mannetje komt met vis in zijn poten voedsel brengen. Dat duidt toch echt op broeden. Naast dit paartje zit er nog een ander visarendkoppel in de Biesbosch. Dit zijn de enige twee visarend-broedparen in Nederland. 

  Geplaatst in: Fragment TV

Media

Meer in Fragment TV