NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Het Paradijs ligt in Papoea

  Arita-Baaijens.jpg

  Arita Baaijens is milieubioloog en vooral avonturier. Twintig jaar lang zwierf ze te kameel door Egypte en Soedan. En de afgelopen jaren reisde ze door het hooggebergte van de Altai, op de grens tussen Rusland, China en Mongolie. Op zoek naar het mythische Shambala. Op zoek naar het ‘paradijs’.

  De laatste maanden ging Baaijens op zoek naar een nieuw ‘paradijs’. Ze reisde naar Papoea Nieuw Guinea, om onderzoek te doen naar de mens-natuur relatie bij de Kosua stam in de hooglanden. Hoogtepunt van de reis is de beroemde Bosavi, een uitgewerkte vulkaan met een steile en diepe krater. In de krater zijn talloze endemische soorten te vinden, zoals insecten, zoogdieren en planten. Soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Baaijens en haar gevolg ontdekten mogelijk zelfs een nieuwe soort voor de wetenschap.

  Over haar ervaringen in Egypte en Soedan schreef Baaijens in 2008 het boek Desert Songs, een liefdesverklaring aan de woestijn en aan de kameel. En over haar ervaringen in de Altai schreef ze ‘zoektocht naar het Paradijs’. Dat boek werd vorig jaar genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs.

  Raggi's paradijsvogel. Fotograaf: Arita Baaijens

   Fotograaf: Arita Baaijens

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio