Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het succes van de raaf

  •  
25-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
Raven_samen

© Fotograaf: Gerke Visser

Ooit was de raaf een voor Nederland gewone broedvogel. Maar zijn zwarte kleur maakte hem verguisd en bijgeloof maar ook vermeende concurrentie met jagers zorgden ervoor dat rond 1900 de vogel zeldzaam was geworden. In de jaren 40 werd het laatste broedgeval gezien, in Zuid-Limburg.

Herintroductie van de raaf

In 1967 werd begonnen met een herintrodcutieproject voor raven. Exemplaren werden uit Duitsland gehaald en leefden verspreid over Nederland in kooien, waar ze voor jongen moesten zorgen. Die jongen zijn in de periode 1969 - 1976 uitgezet. Sinds 1976 broedt de raaf weer hier.  In ‘Weer of geen weer’, de voorloper van Vroege Vogels op de radio, maakte Bert Garthoff in november 1967 een reportage over het herintroductieproject. Hoe staat het nu, bijna 50 jaar later, met de raaf in Nederland?

Meer over:

raaf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.