NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Het verzamelen van nestmateriaal

  mus met riet soroyama
  Huismus verzamelt nestmateriaal, foto: soroyama

  Het broedseizoen van de vogels is weer begonnen! Een nest biedt een veilige plek om eieren te leggen en nakomelingen te voeden tot dat ze groot genoeg zijn om het nest te verlaten. Bij het bouwen van een nest verzamelt het dier nestmateriaal en worden er mooie constructies gemaakt om een zo’n stevig mogelijk nestje voor de nakomelingen te maken. Hoewel men bij een nest vaak denkt aan een vogelnest, verzamelen konijnen en eekhoorns ook nestmateriaal. We hebben de fraaie plaatjes van de verzameling van het nestmateriaal onder elkaar gezet in deze fotoserie. 

  Fotograaf: Jurgen Maassen

  Boomkruipers maken hun nest tussen losse stukken schors of nauwe boomholten. Deze boomkruiper is vastgelegd tijdens zijn zoektocht naar nestmateriaal.

  Fotograaf: Mike Seuters

  De eekhoorn is bekend met het concept recyclen; de eekhoorn van gebruik maakt van oude nesten van andere eekhoorns. De foto laat zien dat de eekhoorn bijna klaar is met de bouw en is begonnen met het bekleden van de binnenkant van het nest met mos. 

  Fotograaf: Kanjer

  De paarband tussen kauwen is zo romantisch als het klinkt. De paarband duurt een leven lang en de vogels blijven onafscheidelijk. Op deze foto zie je een paar kauwen die de haren van een paard gebruikt als nestmateriaal. 

  Fotograaf: Michel de Beer

  De blauwe reiger broedt van februari tot mei. De reigers kiezen vaak voor de bouw van een nest op plekken waar rovers moeilijk bij komen, zoals op een eilandje in het water.

  Fotograaf: Bertus Slagers

  De vroege lente is de paringsperiode voor konijnen omdat er dan meer eiwitrijk voedsel beschikbaar is, zoals het verse voorjaarsgras. Konijnen bouwen ondergrondse nestkamers waarin nestjes gebouwd worden van gras, mos en bedekt is met vacht van de buik van de moeder.

  Fotograaf: Piet Driessen

  De staartmees broedt van eind maart tot in mei. Meestal maken de staartmezen een nestje van korstmossen, zoals hier ook te zien is op de foto.

  Meer weten over de bouw van nesten? Klik dan hier.

  Geplaatst in: Fotoserie

Meer in Fotoserie