Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het verzamelen van nestmateriaal

  •  
27-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
mus met riet soroyama

© Huismus verzamelt nestmateriaal, foto: soroyama

Het broedseizoen van de vogels is weer begonnen! Een nest biedt een veilige plek om eieren te leggen en nakomelingen te voeden tot dat ze groot genoeg zijn om het nest te verlaten. Bij het bouwen van een nest verzamelt het dier nestmateriaal en worden er mooie constructies gemaakt om een zo’n stevig mogelijk nestje voor de nakomelingen te maken. Hoewel men bij een nest vaak denkt aan een vogelnest, verzamelen konijnen en eekhoorns ook nestmateriaal. We hebben de fraaie plaatjes van de verzameling van het nestmateriaal onder elkaar gezet in deze fotoserie. 
boomkruiper

© Boomkruiper met takje. foto: JurgenMaassen

Fotograaf: Jurgen Maassen
Boomkruipers maken hun nest tussen losse stukken schors of nauwe boomholten. Deze boomkruiper is vastgelegd tijdens zijn zoektocht naar nestmateriaal.
eekhoorn

© Eekhoorn met mos. Foto: mseuters

Fotograaf: Mike Seuters
De eekhoorn is bekend met het concept recyclen; de eekhoorn van gebruik maakt van oude nesten van andere eekhoorns. De foto laat zien dat de eekhoorn bijna klaar is met de bouw en is begonnen met het bekleden van de binnenkant van het nest met mos. 
kauwtjes

© Kauwtjes verzamelen haar. Foto: kanjer

Fotograaf: Kanjer
De paarband tussen kauwen is zo romantisch als het klinkt. De paarband duurt een leven lang en de vogels blijven onafscheidelijk. Op deze foto zie je een paar kauwen die de haren van een paard gebruikt als nestmateriaal. 
reiger met tak

© Blauwe reiger met nestmateriaal, foto: MicheldeBeer

Fotograaf: Michel de Beer
De blauwe reiger broedt van februari tot mei. De reigers kiezen vaak voor de bouw van een nest op plekken waar rovers moeilijk bij komen, zoals op een eilandje in het water.
konijn

© Konijn met nestmateriaal, foto: BertusSlagers

Fotograaf: Bertus Slagers
De vroege lente is de paringsperiode voor konijnen omdat er dan meer eiwitrijk voedsel beschikbaar is, zoals het verse voorjaarsgras. Konijnen bouwen ondergrondse nestkamers waarin nestjes gebouwd worden van gras, mos en bedekt is met vacht van de buik van de moeder.
staartmees

© Staartmees met mos, foto: pietdriessen

Fotograaf: Piet Driessen
De staartmees broedt van eind maart tot in mei. Meestal maken de staartmezen een nestje van korstmossen, zoals hier ook te zien is op de foto.
Meer weten over de bouw van nesten? Klik dan hier .

Meer over:

lente, nesten, fotoserie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.