Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het voorjaar in de sloot

  •  
13-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
sloot_19.jpg
In de winter zijn veel dieren, zoals kikkers en salamanders diep onder zeil. De omgevingstemperatuur is dan te laag om nog voedsel te kunnen verteren. Toch zijn er ’s winters in vijvers en slootjes nog een heleboel dieren actief. Denk aan allerlei waterinsecten. Met de het zachte weer van de laatste weken wemelt het al van het kleine grut. Eigenlijk is het voorjaar voor veel soorten al begonnen. Zondag nemen we samen met aquatisch ecoloog Ralf Verdonschot van Alterra het slootleven rond Stadzigt onder de loep.
Verdonschot studeerde biologie in Wageningen, deed stage in Canada, en werkte daarna een jaar bij Stichting Bargerveen in Nijmegen, waar hij onderzoek deed naar de ongewervelde fauna in de kustduinen. Hij deed zijn promotieonderzoek in ‘ het PLONS-project' een samenwerking tussen de Radboud Universiteit Nijmegen en Alterra. PLONS staat voor Project Langjarig Onderzoek Nederlandse Sloten. Verdonschot keek richtte zich vooral op de biodiversiteit van sloten. Nu werkt hij aan de broekbossen en zeggenmoerassen en de habitat- en systeemgeschiktheid van beken en stroomgebieden voor beekvissen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.