Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het Vroege Vogelspad: etappe 6

  •  
10-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Voor de zesde etappe van het Vroege Vogelspad lopen we van Horsterwold naar Vollenhove: dat wijkt iets van de officiële route af, maar zo pakken we ook nog de Flevopolder en de Noordoostpolder mee.
In de Flevopolder is volgens boswachter Egbert van Wijhe een stukje natuur te vinden dat nog mooier is dan de Oostvaardersplassen, die daar vlakbij liggen. In de Stille kern in het Horsterwold mag je overal komen, er zijn geen bordjes verboden toegang. Voor je het weet sta je oog in oog met een kudde konikpaarden. Zij zorgen ervoor dat het gebied niet dichtgroeit.
Loop je de Flevopolder uit, de Noordoostpolder in, dan kom je bij een van de alleroudste stukjes Nederland: het voormalig eiland Schokland. Tot 1942 was Schokland een eiland: daarna werd het omsloten door de Noordoostpolder. Al in 1859 was het eiland ontruimd: het verzakte en door de vele overstromingen werd het er te gevaarlijk. En Schokland verzakt nog steeds- zoals zoveel gebieden langs ons pad. Beheerder Roelof Duijff houdt het nauwlettend in de gaten. Volgens hem is de strijd tegen het water nergens zo duidelijk waarneembaar als op Schokland.
Ontdek het pad
Via onderstaande kaart kun je zelf de omgeving rond het Vroege Vogelspad ontdekken. Klik op de icoontjes voor foto's, radioreportages, artikelen en video's.

Wandelnet

Het pad in bovenstaande kaart volgt de route zo nauwkeurig mogelijk maar kan afwijken door aanpassingen in wegen. Van elke etappe kun je de routekaarten van Wandelnet gratis downloaden, in print of in GPX-bestand.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.