NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Hoe een snoek een baars vangt

  zonnebaars
  Foto: Jeannette Parramore

  Vijf jaar geleden zijn er achthonderd snoeken uitgezet in de vennen bij Breda. Bedoeld om de overlast van zonnebaarzen tegen te gaan. Het lijkt te werken, alleen zijn veel vennen nu bijna droog door de afgelopen hete zomer. Is alles nu voor niks geweest?

  Zonnebaars

  In de vennen van het Mastbos, ten zuiden van Breda, vormt de zonnebaars al jarenlang een enorm probleem. Door mensenhanden is dit kleine baarsje in de vrije natuur terechtgekomen en vindt in de stilstaande vennen en wateren een ideale omgeving om zich snel voort te planten.

  Daarbij gaat deze vriendelijk ogende vis meedogenloos te werk. Al het leven wordt weggevreten, ook insecten en eitjes van amfibieën. De plaag werd zó groot dat het wegvangen van deze veelvraat te weinig oplossing bood. Daarom kwamen onderzoekers met het plan om in de vennen 800 snoeken uit te zetten.

  In november 2013 zijn door Stichting Bargerveen in samenwerking met Staatsbosbeheer de snoeken uitgezet. Om conclusies te trekken is het nog iets te vroeg, maar de eerste tekenen wijzen erop dat de snoek de winnaar wordt. Maar helaas, door de droge zomer hebben de meeste vissen het niet overleefd, ook de snoeken niet. Hoe nu verder?

  Lees meer over de snoek versus baars.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio