NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Hoe herken je eendenvrouwtjes?

  krakeend willemdewolf en mandarijneend
  Krakeendvrouw, foto's van: willemdewolf en mandarijneend

  Vooral in de winter kom je in Nederland veel eendensoorten tegen. De mannetjes daarvan zijn vaak makkelijk te herkennen door hun opvallende kleurkenmerken, maar de vrouwtjes van krakeend, kuifeend, wilde eend en wintertaling, dat is een heel ander verhaal. Die zijn allemaal bruin - met respect - saai gekleurd en de soorten zijn op het eerste gezicht moeilijk van elkaar te onderscheiden. Ze houden zich vaak ook stil, dus aan het geluid herkennen, zoals bij veel andere vogelsoorten, is er ook niet bij. Maar, zoals zo vaak, als je beter kijkt zie je de verschillen wel.

  Wit vlekje 

  Volgens Thijs Fijen, fanatiek vogelaar, begint de herkenning vaak al met een makkelijke regel: eenden zitten heel vaak in paartjes bij elkaar en als het mannetje in de buurt is, weet je vaak ook al meteen tot welke soort het vrouwtje behoort. De wintertaling is vaak de helft van de grootte van een wilde eend. De krakeend heeft altijd een wit vlekje op de zijkant en het kuifeendvrouwtje heeft, zoals de naam al zegt, een kuifje.

  Foto-overzicht

  Hieronder zie je vier verschillende 'onopvallende' eendenvrouwtjes. In het klein, in de hoek zie je hoe de man eruit ziet.

  Wintertaling, foto's: karelbuitenkam en keesvenneker

  Kuifeend, foto's: JanetBos en karelbuitenkamp

  Kuifeend man vrouw

  Krakeend, foto's van: willemdewolf en mandarijneend

  krakeend man vrouw

  Wilde eend, foto's: gerkevisser en Hannitsko

  wilde eend man vrouw

   

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio