Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe komt de behangersbij aan zijn naam?

  •  
24-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
behangersbij

De behangersbij is een grote, brede bij. Vrouwtjes hebben beharing op hun achterlijfje. In deze beharing kunnen ze stuifmeel meenemen ... De behangersbij lijkt erg op de metselbij, en de verschillen zijn ook maar nauwelijks te zien. Vaak kunnen alleen de echte kenners het onderscheid zien, zonder te weten waar ze naar moeten kijken. Toch doet de behangersbij wel iets heel opvallends, waar hij makkelijk aan te herkennen is.

Bloemetjesbehang

De behangersbij heeft zijn naam te danken aan een typische handeling van de vrouwtjes. Zij hebben namelijk de gewoonte om hun nestcellen te ‘behangen’ met stukjes blad. Met hun kaken knippen ze stukjes uit de bladeren van planten. Na het uitsnijden klemmen de vrouwtjes het uitgeknipt stukje blad tussen hun poten, om het vervolgens naar hun nest te brengen. Voordat het vrouwtje hun nestcel behangt, graaft zij ook een nestgang tot een diepte van 10 cm. 

De vrouwtjes voeren deze gewoonte pietje-precies uit, zoals je in het onderstaande filmpje kunt zien. Ook kunnen ze verschillende vormen knippen. Uit bladeren knipt de bij ovalen of ronde stukken. Deze bladstukken klemt ze tussen de kromme uiteinden van haar poten en neemt ze vervolgens mee de nestingang in. Zo behangt het vrouwtje het bloemetjesbehang aan de binnenkant van haar nest!

Het filmpje is gemaakt door Patrick van Duijn.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.