NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Hoe komt de behangersbij aan zijn naam?

  behangersbij

  De behangersbij is een grote, brede bij. Vrouwtjes hebben beharing op hun achterlijfje. In deze beharing kunnen ze stuifmeel meenemen ... De behangersbij lijkt erg op de metselbij, en de verschillen zijn ook maar nauwelijks te zien. Vaak kunnen alleen de echte kenners het onderscheid zien, zonder te weten waar ze naar moeten kijken. Toch doet de behangersbij wel iets heel opvallends, waar hij makkelijk aan te herkennen is.

  Bloemetjesbehang

  De behangersbij heeft zijn naam te danken aan een typische handeling van de vrouwtjes. Zij hebben namelijk de gewoonte om hun nestcellen te ‘behangen’ met stukjes blad. Met hun kaken knippen ze stukjes uit de bladeren van planten. Na het uitsnijden vouwen de vrouwtjes het uitgeknipt stukje blad en klemmen ze het tussen hun poten, om het vervolgens naar hun nest te brengen. Voordat het vrouwtje hun nestcel behangt, graaft zij ook een nestgang tot een diepte van 10 cm. 

  De vrouwtjes voeren deze gewoonte pietje-precies uit, zoals je in het onderstaande filmpje kunt zien. Ook kunnen ze verschillende vormen knippen. Uit bladeren knipt de bij ovalen of ronde stukken. Deze bladstukken neemt ze vervolgens mee de nestingang in, en vouwt ze zodanig dat het behang de vorm van de gang aanneemt. Zo behangt het vrouwtje het bloemetjesbehang aan de binnenkant van haar nest!

  Het filmpje is gemaakt door Patrick van Duijn.

  Geplaatst in: Weetjes

Meer in Weetjes