Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe malariamuggen ongemerkt weg komen

  •  
19-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mug

© Mug, fotograaf: dirkslijkhuis

Malariamuggen hanteren een speciale techniek om zowel heel zachtjes als heel snel bij hun slachtoffer weg te komen. De techniek bestaat uit een combinatie van een extra snelle vleugelslag kort voor het opstijgen en het geleidelijk opvoeren van de druk middels hun lange poten. Dit blijkt uit een onderzoek van Wageningen University & Research en de University of California. Het onderzoek staat in het teken van een groter project waarin opgedane kennis wordt gebruikt voor de bestrijding van ziektes die verspreid worden door muggen, zoals malaria.  

Ongezien prikken van levensbelang

Vrouwelijke muggen hebben bloed nodig om hun eieren te ontwikkelen. Helaas kunnen zij bij het nuttigen van een maaltijd ook gevaarlijke ziektes meebrengen. Voor muggen is het letterlijk van levensbelang om bij het prikken niet ontdekt te worden. Het opstijg-gedrag van muggen werd met hogesnelheidscamera’s onderzocht. Terwijl de meeste insecten zich met een stevige druk van de poten 'gewoon de lucht ingooien', waren de onderzoekers verbaasd over welke techniek de muggen hanteerden.

Opstijg-gedrag muggen

De muggen beginnen vlak voor vertrek hun vleugels te slaan met 600 slagen per seconden, andere insecten gebruiken ongeveer 200 slagen. De vleugels nemen hierdoor 60% van de kracht voor hun rekening die nodig is om op te stijgen. Daarnaast gebruiken muggen hun lange poten om de druk tijdens opstijgen geleidelijk op te voeren waardoor het slachtoffer niets merkt van het opstijgen. Vergelijkbaar onderzoek bij fruitvliegjes toonde aan dat deze vier keer zoveel kracht inzetten bij het opstijgen, waardoor ze sneller opgemerkt worden. Bij het vergelijken van de snelheid bleken muggen en fruitvliegjes even snel ondanks de techniek van de mug.  Muggen compenseren de gebruikte kracht dus met het sneller slaan van de vleugels waardoor zij even snel zijn. 

Vervolgonderzoek

Voor mogelijk vervolgonderzoek zijn de onderzoekers benieuwd of andere bloedzuigende insecten dezelfde strategie gebruiken. Daarnaast is het team ook geïnteresseerd of de landing van muggen hetzelfde gaat als hun vertrek. 
Bron: Wageningen University & Research, ANP

Meer over:

malariamug, muggen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.