Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe staat het met de pulsvisserij?

  •  
03-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
puls.jpg
Tien jaar geleden voer de eerste kotter de haven van Stellendam uit om te experimenteren met zogeheten pulsvisserij. Een duurzame methode waarbij vissen met electrische schokjes het net ingestuurd worden. De verwachtingen waren groot. Wat is er van die ambities terechtgekomen?
Elektrovissen (pulsvissen) gebeurt door stroomdraden over de bodem te slepen (de 'pulskor'), waardoor de vis door elektrische schokken van de bodem wordt opgeschrikt. Op de Noordzee wordt deze methode nog niet op grote schaal toegepast, omdat ze in Europees verband verboden is. In China vissen een paar duizend schepen met elektrisch vistuig op grote garnalen omdat dit de vangsten vergroot. Uit een aantal weken proefvissen op de Noordzee bleek dat met het elektrische vissen meer tong, maar minder schol gevangen werd dan met de boomkor met wekkerkettingen. Verder kan de grootte van de vis worden beïnvloed: met een hogere spanning worden grotere vissen gevangen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.