Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoedster van de heide

  •  
04-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
DV MXF OP1a Package.00_09_50_00.Still012

© Tonnie Verheijden

De Tilburgse Tonnie Verheijden is een ‘selfmade’ natuurbeschermer. Sinds enkele jaren beheert ze op eigen initiatief een van de laatste stukjes overgebleven heide van de stad, de Gaas. 

Schapen op de hei

Vroeger was er veel meer heide te vinden rond het toenmalige, veel kleinere Tilburg. Overal graasden schapen om de heide te beheren. De schapen waren ook belangrijk voor de wolproductie. In de Brabantse stad heeft de textielindustrie jarenlang een bepalende rol gespeeld.

Hoedster

De Gaas is een heidegebiedje met een bosrand van zo’n 4,5 hectare groot. Tonnie woont tegen het gebied aan. Voorheen werd De Gaas beheerd door de gemeente. Toen de stad zijn handen aftrok van het beheer stond Tonnie Verheijden op om te voorkomen dat het afgelopen zou zijn met de mooie heide, met zijn hagedissen in het voorjaar en de nachtzwaluwen in de zomer. Sindsdien is zij het gebied gaan beheren met hulp van vrijwilligers. Zelf noemt ze zich ‘de ‘hoedster van de heide’. Bijna dagelijks loopt ze door het heidegebied, vaak met fotocamera, om de bijzondere planten- en diersoorten van het terrein in beeld te brengen.

Schapen

Tweemaal per jaar loopt er een kudde schapen door het gebied. Dat regelt Tonnie zelf. Want, heide en schapen horen bij elkaar. En met die begrazing blijft het gras kort en kunnen de jonge boompjes niet doorgroeien. 

Meer over:

heide
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.