NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Hoekse huiskraaien vogelvrij verklaard

  huiskraaien.jpg
  Deze foto van Garry Bakker heeft na het besluit een ironische lading gekregen

  De huiskraaien in Hoek van Holland mogen alsnog worden gedood. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten in hoger beroep. De provincie Zuid-Holland besloot eerder dat de tientallen kraaien rond het station van Hoek van Holland mochten worden afgeschoten, maar Faunabescherming wilde daar met het hoger beroep een stokje voor steken.

  Exoot
  De van oorsprong Indische huiskraai is in Nederland geen inheemse soort. De eerste huiskraai werd in 1994 in Nederland gezien en enkele jaren later bleken ze in Hoek van Holland te broeden. De kolonie breidde zich langzaam uit en heeft nu een omvang van circa 30 exemplaren. De vogels zijn vermoedelijk per schip in Nederland aangekomen. Omdat ze met menselijke hulp naar Nederland zijn gekomen worden de vogels als exoot gezien.

  'Laatste redmiddel'
  Volgens de provincie vormen de kraaien mogelijk een plaag en een gevaar voor andere, inheemse diersoorten. De huiskraai eet onder meer eieren en kuikens van andere vogels, maar is een alleseter en voedt zich ook met menselijk afval. Ook zouden andere kraaien kunnen lijden onder de concurrentie van de huiskraai. In Afrika, rondom de Indische Oceaan en in het Midden-Oosten zou de kraai al als een plaag worden gezien omdat de vogels onder meer maïsoogsten verorberen, huizen en hotels invliegen en daar uitwerpselen achterlaten en extreme geluidsoverlast veroorzaken. De provincie ziet geen andere oplossing dan de vogels te doden. De Raad van State geeft de provincie nu, na jarenlang gesteggel over status, verwachte ontwikkeling en maatregelen, dus gelijk. De vogels zullen eerst worden gevangen en krijgen daarna een dodelijke injectie.

  Populatie-ontwikkeling
  De Faunabescherming wees erop dat er in Nederland nog maar weinig huiskraaien zijn en vroeg de provincie eerst na te gaan hoe de populatie zich ontwikkelt. De Raad van State oordeelt nu dat niet hoeft te worden afgewacht. Als de populatie groter wordt, verspreiden de kraaien zich ook en dan wordt het moeilijker om in te grijpen en het probleem onder controle te krijgen. Ook moeten dan meer kraaien worden gedood.

  Beluister ook een radio-item en bekijk het tv-fragment over de huiskraaien

  Bron: RTV Rijnmond / Novum

  Geplaatst in: Nieuws