NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Hoezo een Vroege Vogelspad?

  vv_padKl.jpg

  Deze langeafstandsroute is een cadeautje dat de 'groene benificiënten' van de Postcodeloterij aan Vroege Vogels schonken bij het 25-jarig bestaan van het radioprogramma. Maar na de schenking moest de route eerst nog worden bedacht, uitgestippeld en in boekvorm gegoten. Dat proces duurde bijna drie jaar maar nu is er dan ook de meest Nederlandse van alle thematische wandelingen.

  Wandelend langs de nulmeterlijn betekent dat je ongeveer 'de natte as'van Nederland volgt. En laten daar nou op die grens (gradiënt zeggen biologen) tussen nat en droog de belangrijkste natuurgebieden van ons land liggen. Zwin, Oosterschelde, Biesbosch, Vechtplassen, Naardermeer, Oostvaardersplassen, Weerribben, Wieden, Wadden......om er maar een paar te noemen. Ook het Vroege Vogelspad gaat dwars door het land, van kust naar kust en dit seizoen loopt Vroege Vogels TV langs de verschillende etappes.

  De wandelroute van het Vroege Vogelspad loopt over gedeeltes van maar liefst 8 verschillende Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) en Streekpaden. De route start in Retranchement (Sluis) en heeft als eindpunt Lauwersoog of Schiermonnikoog.

  Drie pijlers om de route te vinden
  De routekaarten die je kunt downloaden bij elke etappe, met een beknopte beschrijving en de markering in het veld, ondersteunen elkaar. De route is gemarkeerd met wit-rode en/of geel-rode strepen. De markering is aangebracht op verkeerspalen, hekken en speciaal geplaatste palen. Honderden vrijwilligers van Wandelnet en Nivon zorgen voor de bewegwijzering van de routes.

  Markering weg of blokkade op het pad?
  Zoals vermeld maakt de route van het Vroege Vogelspad gebruik van het bestaande Nederlandse LAW netwerk. Als je geniet van de prachtige wandelroutes, weet dan dat alle credits voor de routekeuze ten goede komen aan Wandelnet en Nivon. Wil je een melding doen als er iets niet klopt op een Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) of Streekpad? Het melden gaat heel eenvoudig via meldpunt Wandelen.

  Geplaatst in: Achtergrond

Meer in Achtergrond