Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoge Veluwe op slot voor nieuwe zwijnen

  •  
31-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
wild zwijn

© jvriens

De Hoge Veluwe heeft zijn zogenoemde varkenspoortjes gesloten om te voorkomen dat besmette wilde zwijnen van buitenaf het nationale park binnenkomen. De maatregel is nodig omdat de Afrikaanse varkenspest vanuit andere landen oprukt richting Nederland.

Poortjes gesloten

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een omrasterd natuurgebied. Op verschillende locaties zijn mogelijkheden voor herten, zwijnen en andere dieren om die rasters te passeren. “Onze varkenspoortjes zijn bedoeld om migratie door de zwijnen tussen ons natuurgebied en andere gebieden om ons heen mogelijk te maken”, zegt een woordvoerder van het park. “Nu deze klappoortjes zijn gesloten, kunnen de herten gewoon nog over het raster het park in en uit door eroverheen te springen.” Voor zover bekend, houden zich tot nu toe geen besmette wilde zwijnen op in het nationale park of in de directe omgeving ervan.
De Afrikaanse varkenspest duikt sinds 2014 steeds vaker op in West-Europese landen. Sinds september is de ziekte in België bij ruim 150 dieren vastgesteld.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.