NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Holenduiven in de eekhoornkast

  holenduif_03.jpg

  De afgelopen dagen heeft de holenduif twee eitjes in de nestkast gelegd en het paartjes is aan het broeden. De holenduif kreeg zelfs bezoek van een eekhoorn maar die heeft ze gemakkelijk kunnen verjagen. Eekhoorntjes eten namelijk eieren. De broedtijd van de holenduif is 16 tot 18 dagen dus we verwachten dat rond 17 juni het eerste ei uitkomt.

  Mysterieuze broeder
  De holenduif komt veel voor in Nederland, maar tijdens het broeden wordt hij maar zelden gezien of gehoord. Het zou dan ook erg interessant zijn als de holenduif zijn nestje maakt in de eekhoornkast. De holenduif broedt van maart tot augustus en kan in deze periode twee tot drie broedsels hebben. Deze bestaan uit slechts 1 of 2 eieren.

  Herkennen
  De holenduif is ongeveer 33 cm groot. Het verenkleed is hoofdzakelijk donkergrijs, met een glanzend groene zijhals en wijnkleurige borst. Hij is kleiner dan de houtduif en slanker dan de rotsduif.

  Balts

  De balts van de holenduif vindt plaats op de broedplaats: de vogels voeren met in V gehouden vleugels een baltsvlucht uit die lijkt op die van de stadsduif.

  Bekijk ook de video

  Geplaatst in: Weblog

Meer in Weblog