Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Holland watermijtenland

  •  
15-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
watermijt_02.jpg

© Foto: AQUON

Nederland telt maar liefst 267 soorten watermijten. Niet gek natuurlijk met al die plassen en het worden er steeds meer dankzij de verbetering van de waterkwaliteit. Deze week verschijnt de Europese atlas van watermijten met prachtige foto's. 
Nietige stipjes
Iedereen die af en toe in een heldere sloot heeft gekeken kent ze: de kleine rode spinnetjes die tussen het mooi contrasterend groen van de waterplanten zwemmen. Ze lijken daar doelloos rond te zwerven, als simpele rode bolletjes met spartelende pootjes. Er zijn ook soorten, die een onopvallende groene of bleekgele kleur hebben en vaak veel kleiner zijn. Alleen een aandachtige waarnemer onderscheidt die nietige stipjes in een jampot vol springende watervlooien, waar ze in rustige banen bewegen, als kleine planeten tussen flonkerende sterren.
watermijten-groot
Watermijten in druppel
Complex en fascinerend
Er zijn wereldwijd meer dan 6000 soorten watermijten, met grote verschillen in lichaamsbouw en levenswijze. Sommige soorten verschillen nauwelijks van landmijten. Veelal zijn het actieve jagers. De onwikkelingscyclus van ei tot volwassen mijt is complex en fascinerend, er zijn meestal zes fasen, waarvan enkele parasitair kunnen zijn: kleine rode bolletjes die vaak op insecten te zien zijn. 
Kijk ook dinsdag 19 april naar de Tv-uitzending voor een reportage over watermijten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.