NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Hollandse Duinen: iedere dag anders

  CCC_0142
  Hollandse Duinen. Fotograaf: Cas van den Bomen

  De duinen van Zuid-Holland vormen de meest dynamische natuur van ons land, met stuivende duintoppen, stille meertjes en bunkers vol vleermuizen.

  Hollandse Duinen is een groot Nationaal Park in oprichting: het wordt gevormd door het duingebied tussen Noordwijk en Hoek van Holland, inclusief de landgoederen en bollenvelden in het achterland, tot en met het Haagse Bos onder de rook van station Den Haag Centraal.
  Hoofdbeheerders van dit uitgestrekte gebied zijn Staatsbosbeheer en waterwinbedrijf Dunea. Het is in eerste instantie dankzij die waterwinning – sinds 1874 - dat dit duingebied nog altijd natuur is, en niet volgebouwd met huizen.

  Dynamisch

  Als gevolg van de wind – geholpen door de beheerders – veranderen de duinen iedere dag van uiterlijk. Bijzonder is ook dat deze prachtige en uitgestrekte natuur zich in een van de drukste delen van Nederland bevindt. En dat was vroeger ook al zo; het is een van de oudste in cultuur gebrachte landschappen van ons land.

  De Duiters hebben er in de Tweede Wereldoorlog een belangrijk stempel op gedrukt door de Atlantikwall, waarvan de bunkers, muren en loopgraven inmiddels helemaal zijn opgegaan in de natuur en daar een habitat vormen voor vleermuizen en korstmossen.

  Geplaatst in: Fragment TV

Media