Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Honderd dagen tot Rio+20_24_02_2012

  •  
24-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
In juni, nu precies twintig jaar geleden, werd in het Braziliaanse Rio de Janeiro een grote VN-conferentie gehouden die voor de biodiversiteit en het klimaat van groot belang was. En nog ís. ‘Rio 1992’ is in de natuurwereld een magisch begrip. 'Rio' wordt in 2012 gevierd vanaf 4 juni. Vroege Vogels begint zondag 26 februari af te tellen naar dat moment. Het is dan nog precies 100 dagen tot de start van Rio+20 , de VN top die net als 20 jaar geleden weer in Rio de Janeiro plaatsvindt.
Vanaf vandaag zullen we met grote regelmaat vooruit kijken naar Rio+20. Op radio, tv en op deze website.
Terugblik
Vroege Vogels telt op de radio af, blikt terug en kijkt vooruit met milieueconoom Hans Opschoor die in 1992 in Rio aanwezig was als voorzitter van het 'Platform Brazilië' en geestelijk vader is van het veelgebruikte begrip ‘milieugebruiksruimte’. Opschoor was ook betrokken bij de VN-Top over Duurzame Ontwikkeling in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg in 2002.
Ook praten we met Prof. Louise Fresco die dit jaar de leider is van het Nationaal Platform Rio+20. Tevens is Fresco landbouw en voedseldeskundige en hoogleraar duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam.
Duurzame prioriteiten
Voor Rio+20 stelde Fresco een lijst van duurzame prioriteiten samen die meegaat naar de conferentie en die ze zal aanbieden aan de VN. In 1992 hebben 186 landen het Biodiversiteitsverdrag in Rio de Janeiro ondertekend. Bovendien werd toen de aanzet gegeven tot het Klimaatverdrag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.