Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Honderden planten op de vlucht voor klimaat'

  •  
08-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kruisbladgentiaan

© Kruisbladgentiaan. Fotograaf: tjerknawijn

Nederland wordt voor bijna 500 plantensoorten te warm bij een verdere temperatuurstijging vanaf 3 graden. Dat is 40 procent van alle soorten in Nederland, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Onder meer de bosaardbei, kruisbladgentiaan, linnaeusklokje, Zweedse kornoelje en de rijsbes zullen mogelijk verdwijnen
Tegelijk wordt ons land bij zo'n temperatuurstijging wel geschikt voor zo'n 1000 zuidelijke plantensoorten. "Tegenover het verdwijnen van soorten staat de mogelijke komst van klimaatvluchtelingen uit het zuiden. Met temperaturen die overeenkomen met Zuid-Frankrijk is het potentieel van soorten groot", aldus de universiteit.
De gemiddelde jaartemperatuur in Nederland is nu ongeveer 10 graden. Volgens klimaatscenario's van het KNMI stijgt de gemiddelde temperatuur in 2085 tot 11, 12, 13 of zelfs 14 graden. Het onderzoek is gepubliceerd op de natuurwebsite Nature Today.
Bron: ANP

Meer over:

klimaat, planten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.