Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Honderdduizenden plastic sliertjes gedumpt in natuurgebied

  •  
13-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
plastic natuurmonumenten

© plastic sliertjes, foto: natuurmonumenten

Langs paden in het natuurgebied Kardinge, ten oosten van Groningen, zijn honderdduizenden plastic sliertjes gevonden. Het lijkt erop dat iemand plastic tassen door een papierversnipperaar heeft gehaald en buiten de sliertjes heeft rondgestrooid. Boswachter Reiner Hartog van Natuurmonumenten is stom verbaasd en bezorgd. Woensdag komen zo’n vijftig militairen-in-opleiding helpen om de rommel op te ruimen. Ook heeft hij bezoekers van het gebied gevraagd om tijdens een wandeling de sliertjes op te rapen.

Snel opruimen

Hartog ging kijken toen hij bericht kreeg van de plastic sliertjes. Hij zag het plastic overal liggen. De boswachter tast volledig in het duister wie het plastic heeft verspreid en waarom. Hij heeft melding gedaan bij de politie. “We willen ze zo snel mogelijk opruimen, voordat de wind het plastic nog verder verspreid. Deze maand beginnen de eerste vogels met broeden. We willen voorkomen dat ze het plastic gebruiken voor de nesten of het zelfs opeten. Als plastic in een vogelmaag terecht komt, heeft de vogel een vol gevoel, maar krijgt geen voedingsstoffen binnen en gaat dood.”

Grote betrokkenheid omgeving

Uit een oproep op de natuurgebiedspagina van Facebook blijkt een grote betrokkenheid van de mensen die graag in het natuurgebied komen. De volgende ochtend nam een docent van het Noorderpoortcollege op en bood aan om met de militairen die de VeVa-opleiding volgen, te komen helpen. De militairen-in-opleiding komen woensdag met een bus naar het natuurgebied toe. Basisschool de Palet uit de aan het gebied grenzende wijk biedt ook hulp aan, voor als de militairen het morgen niet klaarspelen. Bezoekers van Kardinge die zelf de handen uit de mouwen willen steken, kunnen dat op eigen gelegenheid doen. De plastic sliertjes liggen verspreid vanaf het Spakenpad bij de wijk Beijum tot aan de oostzijde van het Beijumerbos in het natuurgebied.
Bron: Natuurmonumenten

Meer over:

afval, plastic
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.