NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Honingbijen als meetinstrument voor milieu

  Honingbij.jpg

  Honingbijen zijn goed bruikbaar als meetinstrument voor het milieu. Dat blijkt uit onderzoek door Plant Research International van de Wageningen Universiteit. Dat meldde het onderzoeksinstituut donderdag.

  Bijenonderzoeker Sjef van der Steen gebruikte bijenvolken om de concentratie van metalen te meten in Maastricht, Buggenum en Hoek van Holland. De beestjes blijken prima verklikkers te zijn. Tijdens hun vlucht en bloemenbezoek nemen bijen namelijk, naast stuifmeel en nectar, ook fijnstof uit de lucht mee. De bij vervult zo de rol van vliegend meetinstrument voor de milieukwaliteit in het leefgebied. Volgens van der Steen zijn de bijen een goed alternatief voor landen waar geen ingewikkelde, dure meetapparatuur beschikbaar is. ,,Bijen zijn overal'', aldus Van der Steen. De diertjes komen op een centrale plek terug. Bovendien bestrijken de bijen op hun zoektocht naar voedsel een vrij groot gebied, zo'n zeven vierkante kilometer.

  Zuurbad
  Helaas overleeft het diertje het onderzoek niet, want de bij wordt opgelost in een zuurbad. Het restant geeft wetenschappers informatie over aanwezige metalen.

  Bron: ANP en de Wageningen Universiteit
  Foto van veenfeiko

  Geplaatst in: Nieuws