Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Honingorchis terug na 15 jaar

  •  
08-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_111937.jpg
Na 15 jaar afwezigheid is deze zomer de Honingorchis terug in de Noord-Hollandse vastelandsduinen. De vondst werd gedaan op het Kennemerstrand, een jonge duinvallei in Zuid-Kennemerland. De afgelopen jaren was deze soort alleen bekend van Lauwersoog. De Honingorchis blijft dus, met maar twee groeiplaatsen in Nederland, een zeer zeldzame soort.
De Honingorchis (Herminium monorchis) werd in de duinen van Zuid-Kennemerland voor de laatste keer in 1999 gevonden. Ook in het Noordhollands Duinreservaat verdween de soort rond die tijd. Ze werd daarna ondanks herhaalde zoektochten niet meer in de duinen aangetroffen, ook niet tijdens een speciale excursie door de Werkgroep Europese Orchideeën in de zomer vorig jaar op Schiermonnikoog. Sterker nog, de Honingorchis werd de laatste jaren in Nederland alleen nog gevonden bij Lauwersoog. Dat betekende dat de Honingorchis een uiterst kwetsbare soort was geworden omdat ze nog maar op één plek in Nederland voor zou komen.
Tijdens het plantenonderzoek op het Kennemerstrand waren we dan ook buitengewoon verrast toen we daar de Honingorchis aantroffen. Na een afwezigheid van 15 jaar is deze ernstig bedreigde plantensoort terug aan de Hollandse kust.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.