Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoogwater: waterstand rivieren daalt na woensdag

  •  
09-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
maas_inja

© Eiland in de Maas - Fotograaf Inja

Het hoge water in de grote rivieren gaat in de nacht van woensdag op donderdag dalen. Daarna zakt het hoge water snel. In het weekeinde voorziet Rijkswaterstaat een stand van ongeveer 12,50 meter boven NAP bij Lobith. Het waterpeil in de rivieren Rijn en Moezel in Duitsland begint langzaam te zakken.

Gevolgen van de hoge waterstand

Het hoge water in de Waal bij Nijmegen zorgt voor verzakkingen in de kade. Op een aantal plekken spoelt zand weg onder de bestrating, die daardoor inzakt. De gemeente plaatst hekken en linten rond verdachte plaatsen op de al afgesloten kade. Voor de landbouw en veeteelt in het stroomgebied van de grote Duitse rivieren leverde het hoogwater weinig problemen op. De boeren verkeren in 'winterrust' en hebben momenteel sowieso weinig op hun land te doen.
wageningen_rijn_1968Tj

© Nederrijn bij Wageningen - fotograaf 1968Tj

De Rijn bij Lobith stond dinsdagmiddag op 14,56 meter boven NAP. Woensdag bereikt de rivier een piek van 14,70 meter. Dat kan ook tien centimeter meer of minder zijn, aldus Rijkswaterstaat in het waterbericht van dinsdag.
blauwe_kamer_Jeanet1

© Hoge water van De Nederrijn vult de hele Blauw Kamer - fotograaf Jeanet1

De rivierdijken zijn op dergelijke hoge waterstanden berekend, zodat Rijkswaterstaat en de waterschappen geen ernstige problemen verwachten. Stuwen en schuiven zijn geopend. Recente maatregelen om het rivierwater meer ruimte te geven, zoals nevengeulen en overstromingsgebieden, blijken goed te werken.
waal_hellouw_claes50

© De Waal komt momenteel iedere dag een stukje hoger - fotograaf claes50

Er staat inmiddels wel veel kwelwater aan de binnenkant van dijken. De schappen controleren de dijken op water dat onder het dijklichaam doorsijpelt. Dijken zouden daardoor instabiel kunnen worden.
paardenmaas_inja

© Paarden hebben weinig bewegingsruimte op een eilandje in de kolkende Maas - fotograaf Inja

De hoogwaterpiek op de Maas is voorbij, aldus Rijkswaterstaat. De waterstand daalt en de komende dagen worden de stuwen op de regenrivier weer in gebruik genomen.
biesbosch_HannovdHerik

© De Brabantse Biesbosch stroomt vol bij hoge waterstand - fotograaf HannovdHerik

Fotomateriaal is ingestuurd op de Vroege Vogels fotopagina
Bron: ANP

Meer over:

hoogwater
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.