Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoornaars steken wandelaars in Eindhoven

  •  
04-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
hoornaars

© Hoornaars. Fotograaf: RuurdJellevdLeij

Een aantal wandelaars is maandag in een park in Eindhoven aangevallen door een zwerm grote wespen. Sommige mensen werden meer dan twintig keer gestoken door de hoornaars. Drie bezoekers van het park zijn ter plekke behandeld door ambulancepersoneel en zijn daarna naar een huisartsenpost bij het ziekenhuis gegaan. Naast de wandelaars is er ook een hond gestoken.

Pijnlijk maar niet dodelijk

De gemeente heeft een bedrijf ingeschakeld om het wespennest te laten verwijderen. Volgens de wandelaars werden ze zonder aanleiding aangevallen door de wespen. Een hoornaar ( Vespa crabro ) is een soort reuzenwesp en kan 3,5 centimeter lang worden. Een steek van een hoornaar kan zeer pijnlijk zijn maar is niet ernstiger dan van een gewone wesp. Dat geldt niet voor mensen die allergisch zijn voor wespen. 
In Noord-Brabant zijn al vaker mensen aangevallen door hoornaar, waarna het nest van deze grote wespen geruimd werd. Wespendeskundige Jan Smit liet toen weten dit erg drastisch te vinden. Bekijk de reportage over de hoornaar die Vroege Vogels TV maakte over dit onderwerp:

Groter dan een doorsneewesp

De hoornaar is veel groter dan een doorsneewesp - gemiddeld 3,5 cm groot – en anders van kleur: meer geel-roodbruin dan geel-zwart. De hoornaar is in principe niet agressief. Hij is niet in mensen geïnteresseerd en houdt niet van zoetigheid en komt niet naar je toe. Dit doen ze alleen als ze zich bedreigd voelden bijvoorbeeld omdat de fietsers te dicht langs hun nest kwamen.
Volgens Arnold van Vliet van de Natuurkalender waren er vorig jaar aantoonbaar meer hoornaars dan anders. Dat kwam toen waarschijnlijk door de extreem zachte winter.

Meer over:

hoornaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.