Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hortus: goudenregen in Leiden

  •  
07-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Gouden regen, hortus Leiden

© Rob Buiter

In het jaar van de Botanische tuin zoeken we naar de pareltjes van de verschillende Nederlandse tuinen, zoals de oudste goudenregen in de Hortus van Leiden.

Oudste goudenregen

De boom stamt uit 1601, en is daarmee misschien wel de oudste goudenregen van het land, veronderstelt professor Paul Kessler, de directeur van de Leidse hortus. De boom staat naast de poort van de Hortus, waar ook in de zeventiende eeuw de ingang van de hortus was.

Steigerbuizen

De boom vraagt wel de nodige 'bejaardenzorg'. In de jaren zeventig werd hij op het nippertje gered van de ondergang. Inmiddels wordt de goudenregen met steigerbuizen en andere kunstgrepen in verband gehouden. 'En verder draait het vooral om goede verzorging, af en toe snoeien en een beetje vertroetelen', aldus Kessler. De boom heeft geen 'hoofdstam' met meer dan vierhonderd jaarringen. Hij vormt steeds nieuwe uitlopers, zowel onder als boven de grond. Dat de boom écht al zo oud is moeten we dus meer uit de geschiedschrijving halen, dan uit onderzoek aan de boom zelf.
gouden regen

© rob buiter

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.