NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Houd de kolgans van de jachtlijst!

  ganzenflapper_Harry_van_Kessel___Rob_Buiter_068.jpg

  Als het aan Staatssecretaris Bleker ligt komt de kolgans op de lijst van vrij bejaagbare soorten. Daarmee negeert hij de belangrijke rol die Nederland voor deze vogels speelt.

  In ons land overwinteren honderdduizenden kolganzen uit Europa en Azië. De afgelopen jaren mocht er 's winters zogenoemd 'ondersteunend afschot' worden gebruikt om schade aan gewassen te voorkomen. Maar in plaats van af en toe een gans te schieten, worden er nu jaarlijks honderdduizend (!) kolganzen geschoten. Als klap op de vuurpijl wil Bleker de jacht op deze vogels nu maar helemaal vrijgeven.

  In de reportage vertelt 'ganzenflapper' Harry van Kessel (foto) uit Het Wild (een buurtschap vlakbij Oss) over zijn passie voor ganzen. Al bijna honderd jaar vangt zijn familie ganzen; eerst voor de poelier, nu voor het ringonderzoek.

  Nico de Haan oppert in de reportage dat ons land juist een slaatje uit de vele ganzen zou kunnen slaan. "Je hoeft niet op safari naar een ver buitenland. In plaats daarvan zouden we buitenlandse toeristen naar Nederland kunnen halen met onze spectaculaire hoeveelheden ganzen!"

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media