Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hout stoken of toch maar niet?

  •  
13-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
Brandhout

© Vroege Vogels

Een houtkachel, een pelletkachel of een open haard… Voor de een is het een gezellige en zelfs duurzame bron van warmte, voor de ander is het een bron van overlast. Valt er een brug te slaan, of is de ‘tevreden stoker’, net als de tevreden roker van weleer, gedoemd om uit te sterven?
 
Vroege Vogels ging te rade bij onderzoeker Arjan Plomp van TNO (voorheen ECN) in Petten, die eerder dit rapport  schreef over de mogelijkheden om overlast van kachels te beperken.
Beter niet stoken
Plomp waagt zich niet aan een advies of je nou wel of niet moet verwarmen op basis van houtstook. ‘Dat is aan de overheid’, vindt hij.  In Nederland geeft Milieucentraal advies op duurzaamheidsvragen. De organisatie heeft een aantal tips op een rijtje gezet om de overlast zoveel mogelijk te beperken. ‘Maar’, erkent Mariken Stolk van Milieucentraal, ‘daar leggen we niet al teveel nadruk op, omdat de beste tip volgens ons nog steeds is: helemaal niet stoken op hout.’
Lees meer argumenten voor of tegen houtstook op de site van NPORadio1.nl .
Beluister de reportage hieronder.

Meer over:

vuur, hout
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.