NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Houtsnipbalts datingshow

  houtsnip_Paulcools.jpg
  Fotograaf: Paulcools

  De Engelse kunstenaar Marcus Coates doet een oproep aan vrijgezellen om mee te doen aan zijn ‘Houtsnip-datingshow’ op Valentijnsdag. Door ons als mens beter in dieren te verplaatsen leren we meer over onszelf. En misschien vinden we op deze manier wel een partner voor Valentijnsdag.

  Natuurkalender

  Coates heeft hiervoor al meerdere performances in het Utrechtse stationsgebied gedaan in opdracht van Public Works. Hij laat zich inspireren door de natuur in samenwerking met de Natuurkalender. Een jaar lang kondigt hij op het grote scherm bij Utrecht Centraal Station dagelijks gebeurtenissen uit de natuur aan. Deze Natuurkalender herinnert ons eraan dat er buiten onze eigen wereld ook een natuurlijke wereld bestaat, die ook altijd in beweging is. Zo’n 20 gebeurtenissen uit de Natuurkalender vormen voor Coates aanleiding voor een activiteit of performance in het stationsgebied, uitgevoerd door de kunstenaar met assistentie van studenten, buurtbewoners of mensen die in het stationsgebied werken. 

  Zo liet Coates tijdens de zalmentrek in november mensen 'tegendraadse' dingen op het station als symbool voor het tegen de stroom inzwemmen van de zalm. 

  Houtsnip-datingshow

  Rond half februari beginnen de houtsnipmannetjes aan hun bijzondere baltsvlucht om vrouwtjes te vinden. Ze vliegen herhaaldelijk rondjes om een bepaald gebied. Dit doet de houtsnipman dag in dag uit, in de ochtend- en avondschemering, terwijl hij een typerende roep laat horen; een laag zacht ‘knorren’ afgewisseld met hoog ‘niesen’. Het doel van dit baltsritueel is het afbakenen van een territorium en het vinden van vrouwtjes. Zodra een vrouwtje onder de indruk is, zal ze hem vanaf de grond naar beneden roepen. Nu nodigt Marcus Coates vrijgezellen uit om op 14 februari tijdens Valentijnsdag hun ideale partner te vinden door het baltsgedrag van de houtsnipmannetjes te imiteren. 

  Wil je meedoen met deze performance meld je  dan aan door te mailen naar linde(at)kunstinhetstationsgebied.nl

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media