Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Huiszwaluwonderzoek op de fiets

  •  
08-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huiszwluwnest65b58ef8eb.jpg
Voor het 25e jaar worden in heel Nederland de huiszwaluwen geteld. Henk Meeuwsen (de bekende geluidenman) fietst samen met zijn zuster Elly al voor het 25e jaar een week lang in Noord-Brabant om nesten te 'scoren'. Honderden kilometers door weer en wind op zoek naar huiszwaluwen bij boerderijen en in buitenwijken.
Henk en Elly monitoren een groot gebied, zeg maar tussen Gilze en de Belgische grens. In het eerste jaar van hun onderzoek (1990) telden ze 463 bewoonde nesten, daarna gingen de aantallen snel omlaag, tot het dieptepunt van 231 in 1996 en 1997. Sindsdien gaat het beter en waarschijnlijk komen de tellers dit jaar weer uit tussen de 800 en 900 huiswaluwnesten.
De huiszwaluw bouwt een komvormig nest tegen rotswanden: kliffen en berghellingen maar huizen voldoen de huiszwaluw ook. Het nest wordt gemaakt van klei en zand, kunstig vermetseld tot een woning.
huiszwaluw_RuudSharp
Huiszwaluw verzamelt nestmateriaal - fotograaf RuudSharp
huiszwaluw_javadeha
Begin van een huiszwaluwnest - fotograaf javadeha
Foto van de drie zwaluwtjes komt uit de Vroege Vogels Fotogalerij. Klik hier voor meer foto's van Will
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.