Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hulp gevraagd bij dassenbescherming

  •  
11-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
DSC_9422© Rob Buiter

© Verweesde dassen in de opvang van Das en Boom. Fotograaf: Rob Buiter

Steeds vaker worden burchten van dassen vernield. Ze worden volgestort met gier, de tunnels worden uitgegraven, of ze worden simpelweg platgewalst met tractoren.
En waarom? "De vervolging van dassen is altijd gebaseerd op kletspraat", stelt Jaap Dirkmaat van Das en Boom. 'Al sinds de verre geschiedenis gaan er onzinnige verhalen rond over deze roofdieren. Maar nee, ze nemen niet explosief in aantal toe, en nee, ze verspreiden ook geen ziekten, en het relatieve kleine beetje schade dat ze toebrengen aan landbouwgewassen wordt voor honderd procent vergoed.'

Camera's

De Vereniging Das en Boom zet nu steviger geschut in. Om vandalen af te schrikken, en ook om bewijsmateriaal te verzamelen tegen daders, worden bij verschillende burchten beveiligingscamera's opgehangen. 'Die camera's worden zelf ook weer beveiligd met camera's', vertelt Dirkmaat. 'In het verleden zijn al diverse camera's gestolen. Maar deze camera's zenden de beelden via het internet direct door, dus als iemand het in zijn hoofd haalt om deze weg te halen, dan hebben we de beelden daar ook van.'
Foto: Jaap Dirkmaat, klaar om een camera verdekt op te stellen bij een dassenburcht. (foto: Rob Buiter)

Crowdfunding

De beveiligingscamera's zijn duur en het is dus (nog) niet mogelijk om alle duizend burchten in Nederland te beveiligen. Daarom roept Das en Boom het publiek op om via crowdfunding mee te doen aan deze beveiligingsactie. Via de website van Das en Boom kun je meedoen.

Verweesde dassen

Matthijs Baars kwam deze jonge verweesde dassen tegen. Waarschijnlijk zijn de ouders aangereden of op een andere manier overleden. Een van de jonge dassen is uiteindelijk in de opvang van Das en Boom terecht gekomen.
Lees hier de tien grootste misverstanden over dassen

Meer over:

das
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.