NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Idee herenboeren slaat aan

  Boerenkool LR
  herenboeren.nl

  Niet zelf het land bewerken, maar samen een boer inhuren die de grond bewerkt en de koeien, varkens en kippen houdt. Zo betrek je direct van de boer groenten en vlees voor je eigen consumptie. Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel is de eerste coöperatie die met dit idee begon in maart 2016. Het idee heeft inmiddels andere bewuste consumenten geïnspireerd en tot meer herenboereninitiatieven heeft geleid. 

  Hoe werkt het

  Herenboeren Wilhelminapark heeft zo'n 150 leden die allemaal tweeduizend euro hebben ingelegd bij de start van het project. Daarmee is het startkapitaal geleverd om grond te pachten, een boer in loondienst te nemen en dieren te kopen. De twintig hectare levert genoeg voedsel op om in 60 procent van de jaarlijkse behoefte van zo'n 500 monden te voorzien. Een herenboer kan een gezin zijn, maar ook een alleenstaande. Tegen een vergoeding van rond de 11 euro per week kunnen ze zelf hun voedsel afhalen bij de boer.

  Oog voor de natuur

  Het gemengde bedrijf wil een bijdrage leveren aan het vergroten van de biodiversiteit. Het landgoed Wilhelminapark wordt op een natuurlijke manier onderhouden. Verder worden er houtwallen aangelegd en zijn er honderden fruitbomen aangeplant.

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media

Meer in Fragment Radio