Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Illegale visserij voor westkust Afrika

  •  
02-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
GP0STQQD5_Low_res_with_credit_line
Voor de kust van West-Afrika gaat er nog veel mis met de visserij. Chinese en Russische schepen maken zich schuldig aan illegale visserij. Ze vissen met netten die een te kleine maaswijdte hebben, laden midden op zee hun vangst over op andere schepen of ze hebben geen logboeken aan boord. Ook Spaanse en Italiaanse schepen maken zich schuldig aan dit soort praktijken.

Controles

Greenpeace heeft vanaf februari tot mei in zes landen voor de Westkust van Afrika vissersschepen gecontroleerd op illegale vangsten. Pavel Klinckhamers, projectleider Oceanen bij Greenpeace was al die tijd erbij. Van de 37 schepen die zijn gecontroleerd, was er bij 13 iets niet in de haak.
De organisatie werkte samen met de landen Guinea-Bissau, Guinea Conakry, Senegal, Sierra Leone, Kaap-Verdië, Mauretanië. Bij de eerste vier landen voeren lokale autoriteiten mee op het schip van Greenpeace, de Esperanza.

Haaienvinnen

Greenpeace merkte dat de lokale autoriteiten vaak onvoldoende middelen hebben, zoals te kleine bootjes met te weinig capaciteit, om schepen verder weg van de kust te inspecteren. Of dat ze te weinig ervaring hebben met het opsporen van misstanden. Greenpeace moest ze af en toe helpen wat argwanender te zijn. Dan bleken bijvoorbeeld de netten met te kleine maaswijdte verborgen te liggen en werd er ineens een heel nieuw net getoond met de reglementaire maten. Aan boord van een Italiaans schip werden onder een stapel kratten haaienvinnen gevonden.
Uiteindelijk hebben de autoriteiten een aantal forse boetes uitgedeeld, van 250.000-350.000 euro en is beslag gelegd op de visvangst.
Meer informatie over de bevindingen van Greenpeace vind je hier  en  hier
Beelden van de controles. Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.