Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In een plakje parmaham zit veel varkensleed

  •  
26-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1625 keer bekeken
  •  
parmaham
De productie van parmaham in Italië gaat gepaard met veel varkensleed, concludeert de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia op basis van beelden die anonieme onderzoekers hebben gemaakt in zes varkenshouderijen in de Lombardije-streek. Gaia roept supermarktketens op geen parmaham meer te verkopen.
In de stallen met tussen de drie- en tienduizend dieren heerst een totaal gebrek aan dierenwelzijn en hygiëne, aldus Gaia. Overal zouden zieke, zwaargewonde en dode varkens liggen. De beelden met de ‘afgrijselijke leefomstandigheden’ zouden zijn gemaakt tussen december en februari. Wakker Dier kwam in 2015 op basis van undercoverbeelden al tot soortgelijke conclusies.
“Hoog tijd dat de consument in ons land de ogen opent: van een prestigieus product is hier absoluut geen sprake”, zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. Hij vindt het ,,shockerend’’ dat er miljoenen aan EU-subsidies worden besteed aan de promotie van parmaham. Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland en België zijn de grootste importeurs van parmaham in de EU.

Italiaanse ham van Hollandse varkens

Parmaham is herkenbaar aan een vijfpuntige kroon op de ham of op de verpakking. Een samenwerkingsverband van producenten, het Consorzio del Prosciutto di Parma, ziet erop toe dat de ham aan alle voorwaarden voldoet en dus parmaham mag heten. Er kan dus ook ham uit Parma komen die geen parmaham mag heten. Dit is ham die niet aan de voorwaarden van het Consorzio voldoet en meestal lagere of geen specifieke kwaliteitsvoorwaarden heeft. Hiervoor wordt vaak geïmporteerd vlees gebruikt, waaronder ook varkens of ham uit Nederland. Het misverstand dat parmaham van Nederlandse varkens gemaakt zou worden, komt daarvandaan.
Bron: ANP en Wikipedia

Meer over:

parmaham
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.