Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De windmotor draait nog in Friesland

  •  
23-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
333 keer bekeken
  •  
windmotor Boazum

© foto: Henny Radstaak

Een bijzonder fenomeen in het Fries landschap is de windmotor. Als je er een tegenkomt lijkt het even alsof je in een Amerikaanse western bent beland. Een eeuw geleden werd de windmotor in Nederland geïntroduceerd.

Stalen molen

De stalen molens dienden als vervanging van de kleine, houten windmolens die iedere boer had, om de voeten droog te houden. Een groot verschil met de Nederlandse molen is dat de Amerikaanse windmotor een of twee windvanen heeft. De windmotor hoeft dus niet door een molenaar in de wind gedraaid te worden. Landschapsbeschermers waren niet blij met de komst van dit type molen. Ze vreesden dat deze de traditionele houten molens zou verdringen. Bovendien werd de enorme metalen molen lelijk gevonden.
Nergens werden er zoveel neergezet als in Friesland, meer dan duizend hebben er gestaan. Elektrische gemalen hebben het gebruik van de windmotoren inmiddels overbodig gemaakt. Op dit moment zijn er nog enkele tientallen, de meeste zijn gerestaureerd en staan op de monumentenlijst.
Foto en filmpje: de windmotor bij Boazum

Meer over:

windmolen, friesland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.