Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

In Nederland uitgestorven bekerzwam teruggevonden in Flevoland

  •  
04-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
bosgrond pixabay

© Foto: pixabay

Toen Leonard Minkema een kijkje nam in het Revebos bij Dronten (FL) vond hij een flink aantal exemplaren van de uitgestorven gewaande Violette modderbekerzwam . Deze zwam werd in 1987 voor het laatst in Nederland gezien.
Veel paddenstoelen zijn de laatste decennia verdwenen uit Nederland. De Violette modderbekerzwam werd niet meer gezien na 1987. Daarom werd de soort in 2008 op de Rode Lijst geplaatst. Deze zwam is altijd al heel zeldzaam geweest in ons land.

Komen en gaan

Wanneer er aan de ecologische voorwaarden wordt voldaan, kan een soort terugkeren. Dit gebeurde vanaf 1995 ook toen verdwenen paddenstoelensoorten weer gezien werden in Nederland. Dit kwam onder andere door een (kleinere) vermindering van de uitstoot van verzurende en vetmestende stoffen. Ook zijn er steeds meer zuidelijke exoten te vinden. Dit is vooral te wijten aan de opwarming van het klimaat. Maar hierdoor verdwijnen ook weer meer soorten.

Flevoland

Door het droogvallen van de IJsselmeerpolders is Flevoland een goed paddenstoelengebied. Op de nog onbezoedelde nieuwe drooggevallen bodem kwamen veel bijzondere paddenstoelen tot ontwikkeling. Onderzoekers bezoeken het gebied graag om te zoeken naar paddenstoelen. Zo ook Leonard Minkema. Hij vond de Violette modderbekerzwam omdat de soort opvalt met zijn mooie violette kleur.
Bronnen: Nature Today , Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.