NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • ING stapt uit omstreden pijpleiding VS

  Olie - publiek domein
  Bron: Dennis Flarsen

  ING trekt zich terug als financier van de Dakota-oliepijpleiding in de Verenigde Staten. Dat maakte de bank dinsdag bekend. Het project is omstreden vanwege risico's voor het milieu en de schending van mensenrechten. 

  Contract

  ING behoorde tot een consortium van zeventien banken dat in totaal voor 2,5 miljard dollar aan leningen had verstrekt. Het aandeel van ING bedroeg 120 miljoen euro. De bank zat al langer met de kwestie in zijn maag, maar kon wegens contractuele verplichtingen de financiering niet zomaar stopzetten.

  Verkoop

  De vordering is nu verkocht aan een andere partij. "De koper van de lening onderschrijft het belang van een respectvolle dialoog met de stam en andere betrokken groepen", aldus ING. De bank draait nog wel deels op voor eventuele verliezen als de lening niet kan worden terugbetaald.

  Duurzame investeren

  Eerlijke Bankwijzer en Greenpeace zijn blij met de beslissing van ING. "ING geeft met dit besluit een belangrijke boodschap af, namelijk dat ze de mensenrechtenschendingen en milieurisico’s die het project heeft veroorzaakt veroordeelt", aldus Greenpeace. De organisaties hopen dat de bank in de toekomst niet meer in soortgelijke projecten investeert.

  Eerder maakte Vroege Vogels Radio een reportage over de actie van Greenpeace tegen de financiering van de pijpleiding door ING. 

  Bron: ANP

   

  Geplaatst in: Nieuws