Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Intelligente en gapende raven

  •  
12-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
Jorg Massen en raven

© Onderzoeker Jorg Massen met zijn raven aan de Universiteit van Wenen.

Dat kraaiachtigen intelligent zijn, is algemeen bekend. Wat minder mensen weten, is dat we door de sociale interactie van raven te bestuderen iets kunnen leren over onze eigen evolutie. Ook wordt bij raven onderzocht wat de reden van gapen is. Dit houdt  vermoedelijk verband met het aantal neuronen in de hersenen.

Samenwerking en vriendschap

Raven worden sinds oudsher geassocieerd met de dood maar ook met intelligentie. Gedragswetenschapper Jorg Massen bestudeert raven aan de Universiteit van Wenen. Hij doet proeven waarbij ze moeten samenwerken en worden getest op onderlinge relaties. Raven bedrijven een soort van politiek waarbij vriendschap, samenwerking, maar ook eerlijk en oneerlijk gedrag bepalend zijn voor de onderlinge verhoudingen. Het is relevant om de intelligentie die komt kijken bij deze complexe sociale systemen van raven te onderzoeken. Lange tijd geleden, zo'n 320 miljoen jaar, delen de raaf en de mens namelijk een gemeenschappelijke voorouder. Maar niet alle dieren die afstammen van deze voorouder zijn zo intelligent als raven. Hoe kan dat? Door de raven beter te begrijpen, leren we uiteindelijk de ontwikkeling van intelligentie beter begrijpen. 
Ted-Talk van Jorg Massen bij TedX Arnhem

Gapen bij raven

Naast het onderzoek naar intelligentie doet Jorg Massen onderzoek naar een hypothese over gapen. Alle gewervelde dieren, dus ook mensen en vogels, gapen om onze hersenen te koelen. Massen is bezig met een onderzoek naar gapen bij raven want volgens de hypothese houdt gapen verband met het aantal neuronen in onze hersenen. En raven hebben ondanks hun kleine hersengrootte enorm veel neuronen, meer zelfs dan een makaak.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.