Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Internationaal vogelconcert om 6 uur

  •  
04-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
cetti_01.jpg

© Fotograaf: Thomas van der Es

Zondag 7 mei is het 'Dawn Chorus Day'. Op twintig verschillende locaties van in totaal elf landen staan radioverslaggevers met hun microfoons in natuurgebieden, waar je de vogels met de zonsopkomst mee als een soort wave kunt horen wakker worden.

Piek in vogelzang

Van de Indiase koekoek via de waterral in Litouwen, de nachtegaal in Nederland en de waterspreeuw in Ierland, tot de brandgans in IJsland. Dit internationale vogelconcert wordt uitgezonden op het moment dat de vogelzang z'n piekmoment beleeft, begin mei. Zet voor dat concert de wekker een uur eerder, want voor deze gelegenheid begint Vroege Vogels om 06.00 uur.

Rietvogels in de Biesbosch

Voor Nederland doet Vroege Vogels dit jaar verslag vanuit Nationaal Park De Biesbosch. Tijdens de ‘Dawn Chorus’ verwachten verslaggever Rob Buiter en boswachter Theo Muusse van Staatsbosbeheer behalve Cetti's zanger (foto) dan ook veel rietvogels zoals de blauwborst, de rietzanger en de roerdomp. In de wilgenstruwelen zullen we veel nachtegalen horen.
‘Maar de afgelopen jaren is de Biesbosch ook uitgebreid met meer open gebieden en ook met steeds ouder bos’, vertelt Theo Muusse. ‘In die open gebieden zitten veel watervogels en in de oudere bossen horen we veel zwartkoppen, gekraagde roodstaarten en winterkoningen. En met een beetje geluk horen we ook nog een porseleinhoen in het moeras.’

Meer over:

vogelgeluiden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.