Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op NPO Radio 1
Elke dinsdag om 19.20 uur op NPO2

 • Internationaal vogelconcert om 6 uur

  cetti_01.jpg
  Fotograaf: Thomas van der Es

  Zondag 7 mei is het 'Dawn Chorus Day'. Op twintig verschillende locaties van in totaal elf landen staan radioverslaggevers met hun microfoons in natuurgebieden, waar je de vogels met de zonsopkomst mee als een soort wave kunt horen wakker worden.

  Piek in vogelzang

  Van de Indiase koekoek via de waterral in Litouwen, de nachtegaal in Nederland en de waterspreeuw in Ierland, tot de brandgans in IJsland. Dit internationale vogelconcert wordt uitgezonden op het moment dat de vogelzang z'n piekmoment beleeft, begin mei. Zet voor dat concert de wekker een uur eerder, want voor deze gelegenheid begint Vroege Vogels om 06.00 uur.

  Rietvogels in de Biesbosch

  Voor Nederland doet Vroege Vogels dit jaar verslag vanuit Nationaal Park De Biesbosch. Tijdens de ‘Dawn Chorus’ verwachten verslaggever Rob Buiter en boswachter Theo Muusse van Staatsbosbeheer behalve Cetti's zanger (foto) dan ook veel rietvogels zoals de blauwborst, de rietzanger en de roerdomp. In de wilgenstruwelen zullen we veel nachtegalen horen.

  ‘Maar de afgelopen jaren is de Biesbosch ook uitgebreid met meer open gebieden en ook met steeds ouder bos’, vertelt Theo Muusse. ‘In die open gebieden zitten veel watervogels en in de oudere bossen horen we veel zwartkoppen, gekraagde roodstaarten en winterkoningen. En met een beetje geluk horen we ook nog een porseleinhoen in het moeras.’

  Beluister de samenvatting van de nacht

   

  Geplaatst in: Fragment Radio

Media