NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Internationale belangstelling voor gevreesde bomenziekte

  vv_newsimg_312987.jpg

  Vanuit diverse landen heeft de gemeente Alphen aan den Rijn vragen gekregen over de gevreesde bomenziekte. Zo is door Duitsland aan wethouder Hans Groen in 't Wout gevraagd om kennis over de bomenziekte te delen. Inmiddels kampen twintig verschillende boomsoorten in Alphen met een ziekte. Dat maakte een woordvoerster vrijdag bekend.

  Alphen heeft al enkele jaren last van zieke bomen. Vorig jaar liet de gemeente weten dat negentig procent van alle kastanjebomen aan de kastanjeziekte lijdt. Bijna vierhonderd zieke bomen zijn dit jaar gekapt.

  De gemeente heeft in samenwerking met de Universiteit van Wageningen een voortrekkersrol genomen in het onderzoek naar de ziekte. Groen in 't Wout heeft minister Gerda Verburg (Natuur) gevraagd om met een oplossing te komen. ,,De bomenziekte is niet alleen in Alphen en de rest van Nederland een probleem, maar ook over de grens'', aldus de wethouder.

  Behalve de kastanjebomen kampen ook essen, beuken, appelbomen en platanen in Alphen met ziektes. Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen proberen de ziekteverschijnselen in kaart te brengen.

  ,,Door de vele zieke bomen ontstaan op sommige plekken in de stad gevaarlijke situaties. Takken kunnen zomaar afbreken. Daarom zijn we genoodzaakt bomen te kappen. Langs verscheidene lanen zie je nu gaten in de bomenrij'', aldus de zegsvrouw.

  Geplaatst in: Nieuws