Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Internationale glasaaltelling

  •  
18-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
20160520-_ABC9746.jpg

© Visecoloog Martijn Schiphouwer en vrijwilligers Ton, Wim en Leo. Foto: Nico van Kappel Foto: Jelger Herder

Een grote internationale glasaaltelling is o.a. door RAVON georganiseerd. Het gaat namelijk niet goed met de aal, beter bekend als de paling. Hij gaat achteruit en staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Tijdens de Wereldvismigratiedag op 21 mei wordt aandacht gevraagd voor vrije vismigratieroutes.
Bijzondere migratie
De doorzichtige bladvormige larven van de paling trekken vanuit de Sargasso Zee (midden op de Atlantische Oceaan) via zeestromen richting Europa. Voor de kust van Europa metamorfoseren ze tot vingerlange doorzichtige aaltjes. Een groot deel van deze zogenaamde glasaaltjes trekt in het voorjaar de zoete binnenwateren op om verder op te groeien. Eenmaal volgroeid zwemt de aal of paling voor de voortplanting terug naar de Sargasso zee.
Internationale glasaaltelling
Om wereldwijd inzicht te krijgen in de actuele situatie van de glasaal, tellen vrijwilligers op 20 mei glasalen in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, België, Nederland en de Verenigde Staten. Nederland doet met ruim 30 locaties mee aan deze internationale Eel Count. Met meer dan 100 vrijwilligers vinden het gehele voorjaar tellingen plaats in Noord-Holland en Zuid-Holland.
21 mei op Wereldvismigratiedag worden de resultaten gebundeld en wereldkundig gemaakt. Het doel van deze dag is om mensen kennis te laten maken met trekvissen en bewust te maken van hun migratieroutes en knelpunten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.