Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Invasie van zadellibellen

  •  
05-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
zadellibel Antoine van der Heijden

© Zadellibel. Foto: Antoine van der Heijden

Gunstige weersomstandigheden zorgen ervoor dat deze weken er in Nederland veel libellensoorten te gast zijn die uit zuidelijke streken afkomstig zijn. Zoals de zadellibel, een soort uit Afrika/Midden Oosten die wel regelmatig naar het noorden trekt, maar die meestal niet verder dan Zuid-Europa komt. Waarschijnlijk zijn de zadellibellen die we hier nu zien, afkomstig uit de omgeving van Egypte/Israël en zijn ze doordat de wind een tijd lang uit de goede richting kwam, hierheen gekomen.
De zadellibel is pas in 1995 voor het eerst in Nederland gezien en sindsdien duiken ze vaker op, waarschijnlijk omdat ze zich de laatste jaren vaker ‘s zomers in Zuid-Europa voortplanten. Deze dieren beginnen hun leven dus al een stuk dichterbij.

Zadellibel is vroeg

Normaal worden pas - als ze al komen - in augustus zadellibellen gezien in Nederland. Ze zullen hier dan niet voor nageslacht kunnen zorgen, omdat het dan al snel te koud wordt voor deze zuidelijke soort. Maar omdat de zadellibellen dit jaar heel vroeg in Nederland zijn, zouden ze wel eens - voor het eerst voor zover bekend - hier larven voort kunnen brengen. Als we een warme zomer hebben verwacht Roy van Grunsven van de Vlinderstichting eind augustus/begin september de volgende generatie zadellibellen. Die hebben dan wel een probleem want de zadellibellen gaan niet zoals trekvogels als het koud wordt naar het zuiden. De eitjes van de volgende generatie zullen dus niet uitkomen.
Zadellibellen

© Zadellibellen. Foto: Antoine van der Heijden

Zadellibellen: Foto: Antoine van der Heijden

Meer over:

libellen, zadellibel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.