Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Invoer van palmolie stijgt weer

  •  
19-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Vruchten waar palmolie van gemaakt wordt

© Vruchten van de oliepalm. Bron: Pixabay

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de Nederlandse import van palmolie in 2017 na jaren van afname weer toegenomen. Palmolie wordt in allerlei voedingsmiddelen gebruikt, van pindakaas tot margarine en ijs. Het wordt daarnaast ook gebruikt in shampoo, cosmetica en biobrandstoffen. Nederland is in de Europese Unie met afstand de grootste handelaar van de omstreden grondstof.

Ontbossing en uitputting van landbouwgrond

De wereldwijde productie van palmolie is volgens tal van deskundigen een belangrijke factor bij ontbossing en uitputting van landbouwgrond. Ook zijn er zorgen over de arbeidsomstandigheden van landarbeiders, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de uitstoot van broeikasgassen.
Er kwam vorig jaar voor ruim 2 miljard euro aan ruwe palmolie, palmoliefracties en palmpitolie Nederland binnen. Dat is dik een vijfde meer dan een jaar eerder. Die toename komt voor ongeveer de helft doordat de prijzen zijn gestegen en voor de rest door de aangetrokken handel. De meeste palmolie is afkomstig uit Indonesië en Maleisië, maar steeds meer wordt geïmporteerd uit Latijns-Amerika.

Nederland is grootste palmolie-exporteur

Nederland is met 1,3 miljard euro ook de grootste palmolie-exporteur van de Europese Unie, op grote afstand gevolgd door Duitsland. Wat het land uitgaat zijn vooral palmoliefracties die worden gewonnen uit ingevoerde ruwe palmolie. Deze bewerking vindt in Nederland plaats. Ruwe palmolie en palmpitolie worden door Nederland nauwelijks uitgevoerd.
Milieudefensie vindt dat de stijging van de palmolie-import naar Nederland gestopt moet worden, om het regenwoud en bewoners ervan te redden. Volgens de milieuorganisatie wordt een groot deel van de geïmporteerde palmolie opgestookt in dieselauto's als biobrandstof. Zowel in Den Haag als door het Europees Parlement is er al gepleit voor een verbod op dit gebruik. ,,De EU treuzelt echter met de daadwerkelijke invoering hiervan. De Nederlandse regering moet zich hard maken om dit EU-verbod zo snel mogelijk in te voeren'', aldus Milieudefensie.
Bron: ANP

Meer over:

palmolie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.