NPO Radio 1

Zondag van 7 uur tot 10 uur

NPO2

Vrijdag om 19.35 uur

 • Is Exmoor een oerpaard?

  exmoorpony.jpg

  De Exmoorpony is een raszuivere afstammeling van het oerpaard. Dat zegt een groep enthousiaste liefhebbers. DNA-onderzoek moet hun gelijk bewijzen.

  Achter de schermen bij Vroege Vogels: bekijk de extra video onderaan deze pagina. Een Exmoorpony met een hoofdcamera, als dat maar goed gaat.

  Wild paard
  De Exmoorpony is een van oorsprong Engels paardje uit het gebied Exmoor. Hij heeft een dikke bruine vacht, zwarte benen en een wittige snuit (‘meelsnuit’). Het zijn wilde paarden, ze zijn nogal mensenschuw en erg op zichzelf, en ze kunnen prima overleven in de natuur. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was er nog een handjevol Exmoors over. Na een fokprogramma lopen er nu wereldwijd zo’n 2000 à 3000 Exmoors rond, waarvan circa 200 in Nederland.

  Behoud
  Het Samenwerkingsverband Exmoorpony maakt zich sterk voor het behoud van de Exmoor. Zij zijn ervan overtuigd dat dit dier een rechtstreekse en vooral raszuivere afstammeling is van het oerpaard. De aanwijzingen voor hun oerpaardtheorie zijn legio, vinden ze: de Exmoor heeft de gedrongen bouw van oude paardensoorten, hij lijkt sprekend op de paarden van de grottekeningen van Lascaux en bovenal: z’n DNA komt op heel veel punten overeen met paarden uit het Pleistoceen. Verder onderzoek – dat voor het merendeel in Amerika plaatsvindt – moet hun gelijk bewijzen. Er zijn verschillende gebieden in Nederland waar Exmoorpony’s worden ingezet als grazer. Op de website van het Samenwerkingsverband Exmoorpony staat een overzicht.

  Bekijk het extra materiaal:

  <//media>

  Geplaatst in: Fragment TV

Media